Hírek

„Ablak a természetbe” című kiállítás megnyitója

2018. október 10-én a felújított magtár épületében megnyitottuk a Duna menti ártéri táj letűnő kincseiről szóló kiállítást. A kiállítás minden korcsoport számára érdeket felkeltő módon mutatja be a Duna menti ártér élőhelyeinek (folyóágak, ártéri rétek, kavicszátonyok, ligeterdők, láposok, szikesek) veszélyeztetett természeti értékeit, melyek védelme és helyreállítása terén a Pozsonyi Regionális Természetvédelmi Egyesület (BROZ) már több mint 20 éve sikeresen tevékenykedik. Az interaktív elemek segítségével, melyek csaknem minden emberi érzékszerv (látás, hallás, szaglás, tapintás) használatát lehetővé teszik, megismerhetik a rejtett, de biológiai sokféleségekben kivételesen gazdag, ártéri élőhelyeket.

A kiállítás állandó, megtekintése lehetséges az egész év folyamán (előzetes telefonos bejelentkezés szükséges a BROZ munkatársainál, tel. 0948 104 665).


 

 

Nagy Lél-i kemping megnyitása

A Pozsonyi Regionális Természetvédelmi Egyesület (BROZ) szervezete ma jelképesen megnyitotta a nagyléli (Csallóközaranyos helyi része) kempingterületet. A táborhely és a hozzá tartozó infrastruktúra – szociális létesítmények, zuhanyozók és közös konyha épülete a „Közelebb a Dunához – Nagy Lél-i kemping” elnevezésű projekt keretén belül a Duna Alap támogatásával készültek el.

A Duna Alap egy nyitott non-profit szervezet, mely a közszférában hasznos tevékenységek és a nyilvánosság számára hozzáférhető területek fejlesztését támogatja a Duna folyó szlovák szakasza mentén. A Duna Alap célja, hogy olyan módszereket találjon, melyek lehetővé teszik az emberek közvetlenebb kapcsolatát a folyóval, és hogy megteremtsék a folyó menti természetes, akadálymentes és kényelmes mozgás megfelelő feltételeit.

Ez az első ilyen jellegű létesítmény a Duna szlovák oldalán, ezért reméljük, hogy kellő érdeklődést ébreszt majd a látogatókban“, Tomáš Kušík, a BROZ elnöke. A tábor jelenleg már szolgálatkész állapotban található. A Duna mentén pedig jelentős érdeklődés tapasztalható a hasonló szállásformák iránt.

A táborozóhely a Nagy Lél-i sziget szomszédságában található. Ez a terület a Duna menti Tájvédelmi Körzet és az itt megalapított madárvédelmi terület határain belül fekszik. Az utóbbi 10 év folyamán a természetvédők hozzájárulásának köszönhetően lényegesen javult ennek az értékes természeti környezetnek az állapota. A Nagy Lél-i Duna ág élőhely rehabilitálásának (a mellékág és a főmeder újra összekötése) eredményeként helyreálltak az élővilág számára fontos vízáramlási feltételek.

A Pozsonyi Regionális Természetvédelmi Egyesület (BROZ) már több éve gondozza a sziget környezetét, s tevékenységével összekapcsolja a természetvédelem és a hagyományos tájgazdálkodás eszközeit és céljait.

A sziget virágokban pompázó mezőin szarvasmarhák és lovak állományai legelésznek. Minden évben lovas táborok vannak megszervezve gyermekek részére, és már hagyománya van a Lovasnap (szlov. Konský deň) rendezvénynek is, mely az idén 2017. július 1-én, szombaton valósul meg.

A Nagy Lél-i sziget tehát már most is szolgálja a Duna menti természet védelmének népszerűsítését, mivel a környékre számos turista látogat, valamint táborok és osztálykirándulások célpontjául is szolgál.

"A kemping kiépítéséig nem rendelkeztünk megfelelő infrastruktúrával, hogy kellő ellátást biztosíthassunk az ide érkező látogatóknak. Nem állt módunkban egy-, illetve többnapos élményprogrammal szolgálni nekik, hogy megismerhessék a környék természeti értékeit, és szorosabb kapcsolatba kerülhessenek magával a folyóval is. A projekt megvalósításának köszönhetően sikerült elegendő kapacitást nyernünk ehhez a célhoz. Most már lehetőségünkben áll minőségi többnapos időtöltést és tartalmas tereplátogatásokat szervezni ezen a csodálatos Duna menti vidéken. Erre kétségkívül szükség van a helyben átélt élmények alapos feldolgozásához és megértéséhez.", Tomáš Kušík, a BROZ elnöke szerint.

A sziget része egy infótáblás tanösvény is, mely végigjárható gyalog, kerékpáron, illetve csónakkal. A környék alkalmas horgászásra, kenutúrákra és madármegfigyelésre is. A vízi élőlények és madarak megfigyelésén kívül lehetőség nyílik frissítő fürdésre is a Duna vizében. A sziget legjellemzőbb látványosságai azonban az itt élő 300-400 éves fenséges tölgyfák.

A táborozóhely megnyitóünnepsége a Napforduló a Dunán rendezvénysorozat részét képezi, melyet a Duna Alap szervez. A rendezvények mindegyike összefügg a Duna és a folyó menti szabadidőtöltés támogatásával.

http://www.dunajskyfond.sk/

Telefonos kapcsolat: +421 948 104 665