Hírek

„Ablak a természetbe” című kiállítás megnyitója

2018. október 10-én a felújított magtár épületében megnyitottuk a Duna menti ártéri táj letűnő kincseiről szóló kiállítást. A kiállítás minden korcsoport számára érdekes módon mutatja be a Duna menti ártér élőhelyeinek (folyóágak, ártéri rétek, kavicszátonyok, ligeterdők, láposok, szikesek) veszélyeztetett természeti értékeit, melyek védelme és helyreállítása terén a Pozsonyi Regionális Természetvédelmi Egyesület (BROZ) már több mint 20 éve sikeresen tevékenykedik. Interaktív elemek segítségével, melyek csaknem minden emberi érzékszerv (látás, hallás, szaglás, tapintás) bevonását lehetővé teszik, megismerhetik a rejtett, de a biológiai sokféleségben kivételesen gazdag, ártéri élőhelyeket.

A kiállítás állandó, megtekintése lehetséges az egész év folyamán (előzetes telefonos bejelentkezés szükséges a BROZ munkatársainál, tel. 0910 974 236).


 

 

Nagyléli kemping megnyitása

A Pozsonyi Regionális Természetvédelmi Egyesület (BROZ) szervezete ma jelképesen megnyitotta a nagyléli (Csallóközaranyos helyi része) kempingterületet. A táborhely és a hozzá tartozó infrastruktúra – szociális létesítmények, zuhanyozók és közös konyha épülete a „Közelebb a Dunához – nagyléli kemping” elnevezésű projekt keretén belül a Duna Alap támogatásával készültek el.

A Duna Alap egy nyitott non-profit szervezet, mely a közszférában hasznos tevékenységek és a nyilvánosság számára hozzáférhető területek fejlesztését támogatja a Duna folyó szlovák szakasza mentén. A Duna Alap célja, hogy olyan módszereket találjon, melyek lehetővé teszik az emberek közvetlenebb kapcsolatát a folyóval, és hogy megteremtsék a folyó menti természetes, akadálymentes és kényelmes mozgás megfelelő feltételeit.

Ez az első ilyen jellegű létesítmény a Duna szlovák oldalán, ezért reméljük, hogy kellő érdeklődést ébreszt majd a látogatókban“, Tomáš Kušík, a BROZ elnöke. A tábor jelenleg már szolgálatkész állapotban található. A Duna mentén pedig jelentős érdeklődés tapasztalható a hasonló szállásformák iránt.

A táborozóhely a Nagyléli-sziget szomszédságában található. Ez a terület a Duna menti Tájvédelmi Körzet és az itt megalapított madárvédelmi terület határain belül fekszik. Az utóbbi 10 év folyamán a természetvédők hozzájárulásának köszönhetően lényegesen javult ennek az értékes természeti környezetnek az állapota. A nagyléli Duna-ág élőhely-rehabilitálásának (a mellékág és a főmeder újra összekötése) eredményeként helyreálltak az élővilág számára fontos vízáramlási feltételek.

A Pozsonyi Regionális Természetvédelmi Egyesület (BROZ) már több éve gondozza a sziget környezetét, s tevékenységével összekapcsolja a természetvédelem és a hagyományos tájgazdálkodás eszközeit és céljait.

A sziget virágokban pompázó mezőin szarvasmarhák és lovak állományai legelésznek. Minden évben lovas táborok vannak megszervezve gyermekek részére, és már hagyománya van a Lovasnap (szlov. Konský deň) rendezvénynek is, mely az idén 2017. július 1-én, szombaton valósul meg.

A Nagyléli-sziget tehát már most is szolgálja a Duna menti természet védelmének népszerűsítését, mivel a környékre számos turista látogat, valamint táborok és osztálykirándulások célpontjául is szolgál.

"A kemping kiépítéséig nem rendelkeztünk megfelelő infrastruktúrával, hogy kellő ellátást biztosíthassunk az ide érkező látogatóknak. Nem volt módunkban alkalmas egy-, illetve többnapos élményprogrammal szolgálni nekik, hogy megismerhessék a környék természeti értékeit, és szorosabb kapcsolatba kerülhessenek magával a folyóval is. A projekt megvalósításának köszönhetően sikerült elégséges kapacitást nyernünk ehhez a célhoz. Most már lehetőségünkben áll minőségi többnapos időtöltést és tartalmas tereplátogatásokat megszervezni ezen a csodálatos Duna menti vidéken. Erre kétségkívül szükség van a helyben átélt élmények alapos feldolgozásához és megértéséhez.", Tomáš Kušík, a BROZ elnöke szerint.

A sziget része egy infótáblás tanösvény is, mely végigjárható gyalog, kerékpáron, illetve csónakkal. A környék alkalmas horgászásra, kenutúrákra és madármegfigyelésre is. A vízi élőlények és madarak megfigyelésén kívül lehetőség nyílik frissítő fürdésre is a Duna vizében. A sziget legjellemzőbb látványosságai azonban az itt élő 300-400 éves fenséges tölgyfák.

A táborozóhely megnyitóünnepsége a Napforduló a Dunán rendezvénysorozat részét képezi, melyet a Duna Alap szervez. A rendezvények mindegyike összefügg a Duna és a folyó menti szabadidőtöltés támogatásával.

http://www.dunajskyfond.sk/

Kapcsolat:

RNDr. Tomáš Kušík, PhD.

Mgr. Andrea Froncová - 0944 614 290